top of page

Kinderachtig? Spelregels voor sterke werkrelaties

  • Foto van schrijver: Liesbeth Remmers
    Liesbeth Remmers
  • 14 mei
  • 3 minuten om te lezen

#2 in de blogreeks "Werken is relationeel"



Teams schrikken vaak een beetje als het gaat over ‘spelregels’  maken voor een goede samenwerking. Ik heb dat zelf ook, het voelt alsof je weer een beetje in de schoolbanken belandt. 'Moet dit nou echt?!'


Maar als je je onderlinge samenwerking en de goede relaties die daarvoor nodig zijn echt serieus neemt, kun je haast niet anders dan de waarde van spelregels erkennen. Lees verder en ontdek hoe spelregels voor je kunnen werken, in plaats van dat het voelt als kinderachtig gedoe.

 

Samenwerking is een menselijk proces, waarin het succes staat of valt met hoe mensen zich tot elkaar verhouden. En wanneer we dat ‘tot elkaar verhouden’ enkel overlaten aan wat ieder individu daar zelf belangrijk in vindt, zonder verdere kaders of dat met elkaar te delen of af te spreken…..wat dan? Een makkelijke metafoor is een sportwedstrijd. Zonder spelregels wordt het een chaos, en vliegen mensen elkaar na verloop van tijd in de haren.

En precies dáárom zijn spelregels geen overbodige luxe!


“Spelregels beschermen de onderlinge relaties.”


Dus het is wijs om niet alleen afspraken te maken over waarom je samenwerkt (gedeelde doelen, inhoud), met wie (je speelveld), maar ook hoe je wilt samenwerken. De uiterste vraag bij het maken van spelregels voor samenwerking is:


“Wat doen we als we het met elkaar oneens zijn?”

 

Een paar voorbeelden van spelregels die in teams krachtig kunnen werken:

  • We nodigen elkaar actief uit onze ideeën te uiten.

  • We geven ruimte voor twijfel of niet-weten.

  • Je bent verantwoordelijk voor wat je wel zegt en voor wat je niet zegt.

  • We kennen en erkennen onze verschillen in belangen/ doelen/ perspectieven/ capaciteit etc.  

  • We nemen geen besluiten als iedereen moe is.


Op papier lijken dit misschien open deuren. Maar in de praktijk zie je hoe waardevol ze zijn, vooral onder druk. Want juist als er deadlines zijn of belangen botsen, komen relaties onder druk te staan, en helpen dit soort spelregels om op terug te vallen.

 

Je kunt ook nog een stap verder gaan, en zogenaamde ‘hoeders’ van deze spelregels benoemen. Mensen in de samenwerking die namens de groep ten allen tijde gelegitimeerd zijn om aan te kaarten wanneer zij het idee hebben dat een spelregel te weinig wordt ingezet of gerespecteerd. Maar de werkelijke kracht van spelregels zit niet in de handhaving, maar in het feit dat ze samen zijn opgesteld, vanuit de wijsheid van het team zelf. Ze zijn niet opgelegd, maar eigengemaakt.


"Spelregels geven taal aan hoe we met elkaar willen zijn"


Samenwerken vraagt veiligheid én helderheid

Goede samenwerking draait om vertrouwen, maar ook om voorspelbaarheid. Wie weet wat hij of zij van de ander kan verwachten, werkt met meer rust, verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Spelregels bieden dat kader. Niet om de spontaniteit eruit te halen, maar om veiligheid en duidelijkheid te bieden waarin samenwerking kan floreren.

Spelregels om de kwaliteit van de relatie te bewaken, zodat de inhoud de ruimte krijgt om te landen en er krachtige resultaten kunnen worden geboekt!

 

Wil jij ontdekken hoe spelregels voor jou team of samenwerkingsverband kunnen helpen?

Wil jij helderheid met je team in HOE jullie met elkaar willen zijn?


Neem dan contact met me op!   


Reflectievraag:Welke spelregels hebben jullie als team (onuitgesproken) of in jullie samenwerkingsverband al? En welke zouden jullie misschien moeten expliciteren of toevoegen?

 

 
 
 

コメント


Waarderend Werk

Bezoekadres: 

Vlietweg 15
2266 KA  Leidschendam

Liesbeth@waarderendwerk.nl

Tel.: +31 (0) 624277508

Postadres: 

Dr. Blookerstraat 26
2271 VL Voorburg

Volgen

  • LinkedIn

KVK 69023492 / BTW nr: NL002042530B64/ IBAN NL29 KNAB 0612 5646 65

bottom of page