In de complexe werkomgeving van een gemeentelijke organisatie heb ik ervaren hoe de uitdagingen zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld naar steeds veelzijdiger en complexer. Altijd op zoek naar nieuwe perspectieven en methoden om deze uitdagingen te begrijpen en aan te pakken, ontwikkelde ik een flinke honger voor kennis en groei. Deze zoektocht heeft geleid tot prachtige ontmoetingen, kennis, ervaringen en energie, maar soms bracht het me ook hoofdpijn.
De uitdaging van complexe vraagstukken
Hoofdpijn die ontstaat uit het nadenken over ingewikkelde vraagstukken, waarbij diverse doelen, stakeholders, structuren, eerdere ervaringen en toekomstige onzekerheden een rol spelen. Het werd steeds duidelijker dat harder nadenken niet de oplossing was; het leidde alleen maar tot stilstand.
Een bevrijdende ontdekking
Totdat ik een bevrijdend inzicht vond: er is niet één juist antwoord of richting. Hoe langer we vastzitten in ons denken, hoe meer we stilstaan. En stilstand brengt ons niet verder.
In beweging komen: Organisatieopstellingen
Dus, hoe stop je met nadenken en kom je in beweging? Een van de antwoorden die ik vond: organisatieopstellingen! Een organisatieopstelling biedt een ruimtelijke weergave van een organisatie, waarin medewerkers, afdelingen, klanten en doelen worden gerepresenteerd door 'representanten'. Deze methode maakt patronen en dynamieken binnen een organisatie zichtbaar en biedt inzicht in de diepere lagen en onbewuste patronen.
Ervaar de kracht van organisatieopstellingen
Een organisatieopstelling stelt je in staat om te stoppen met denken en te duiken in de ervaring van je vraagstuk. Het opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en biedt concrete oplossingen voor voortgang.
Wil je deze krachtige methode zelf ervaren? Heb je vragen of wil je meer weten? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met je.
Check ook de workshop organisatieopstellingen waar je op 31 mei aan kunt deelnemen, en in één dag het systemische perspectief op organisaties leert kennen en ervaren.
Comments